Gastronoma koffiepercolator 18150002

Ouderwets lekker!

Koffie zetten met een percolator lijkt opnieuw weer helemaal hip te worden! Ook koffie zetten met een percolator behoort tot een bijna vergeten koffie-zet-methode. Met name in de jaren ’50 en ’60 was het een populaire wijze van koffiezetten. Toch zie je de laatste tijd weer een hernieuwde belangstelling voor diverse vormen van slow koffie.

Dat de percolator een manier is van slow koffie zetten mag je ook letterlijk nemen: voor ca 6 kopjes koffie moet je zeker wel op 10 minuten rekenen.

Overigens wordt de percolator ook wel verward met een cafetière of espressopotje. Deze laatsten zijn echter andere manieren van koffie zetten die ook andere koffiesmaken opleveren.

Werking percolator, hoe zit dat nu eigenlijk? Het water onder in het waterreservoir wordt verwarmd. Zodra het richting kookpunt gaat stuwt de druk het water via een pijpje naar boven. Boven in de percolator wordt het water over de gemalen koffie gedruppeld.

Het water dat door de koffie is gelopen wordt weer vermengd met de rest van het water. Door de druk wordt het weer opgepompt en loopt weer door de koffie heen. De kunst is om dit proces niet te kort (onder-extractie) en niet te lang (over-extractie) te laten plaatsvinden.

Anders gezegd: te kort geeft een slappe koffie, te lang geeft een bittere onaangename koffie.

Koffie zetten met een percolator in duidelijke stappen

– Gebruik medium maling koffiebonen, liefst iets grover dan bijvoorbeeld een mokkamaling en bij voorkeur zelf gemalen

– Doe de koffie in het filter (vaak heb je 2 theelepeltjes of ca. 12 gram nodig voor 1 flinke ietwat pittige kop koffie)

– Verdeel de koffie gelijkmatig over het filter

– Doe de bijpassende hoeveelheid water in het reservoir

– Doe de stekker in het stopcontact en schakel het apparaat in

– Als de koffie klaar is deze nog even doorroeren, eventueel nog even filteren, maar dat zal niet voor iedereen nodig zijn.

  • Rvs huis met kunststof voet en houten grepen
  • Inhoud 1,5 l, voor 12 kopjes
  • Snoerloos
  • 360 graden draaibaar
  • Automatische afslag
  • 230 Volt, 1100 Watt
Lees verder
'

Over Gastronoma

Dealerlijst

Onze dealers zijn gelokaliseerd door heel Nederland.
Wilt u weten waar onze dichtsbijzijnde dealer zit voor dit product?

Bekijk ze hieronder op de kaart.

Merken

J. Lensen is ook importeur van de volgende merken