We kwamen deze amusante column tegen op Volkskrant.nl, Thomas van Luijn is op zoek naar een koffiemachine en laat zich van de wijs brengen door goedbedoelde adviezen op de diverse fora. Wij hebben er ook een voor hem... Doe je zelf een plezier, bespaar een hoop moeite, tijd en geld en koop een volautomaat! (Maar dan wel een die de espresso uit een halfautomaat kan benaderen, zoals een NIVONA met Aroma Balance Systeem..., dat dan weer wel!)

COLUMN 

Koffie is koffie. Zelfs Senseo, wat alleen nog door bouwvakkers wordt gedronken - want weinig gehannes - is prima binnen te houden. Maar smaak is aan inflatie onderhevig. De evolutie van Homo Cafeënsis loopt van het bakkie pleur uit het filter via Senseo en Nespresso - met een curieus zijstapje naar instantkoffie - uiteindelijk naar de eigen espressomachine. Wie niet oppast schiet door, en heeft ineens een verchroomd joekel van vijfduizend euro op het aanrecht staan.

Een goede tamper onderscheidt ons van apen

Dat was mijn angst toen onze oude kapot bleek. Ik ken mezelf, ik ga op sites en forums grasduinen naar wat ik moet hebben en raak verstrikt in een veelheid van meningen, en uiteindelijk koop ik dan maar iets wat veel te duur is, omdat alleen dingen die veel te duur zijn door de respectievelijke beugels van de betreffende kenners kunnen. Ga nooit een forum op. Nooit.

Want met het apparaat was ik er niet, ben je gek, een goede koffiebonenmaler is véél belangrijker. De betere koffienazi heeft liever een goede koffiemolen en een slecht koffieapparaat dan andersom, zo blijkt. Wie gemalen koffie uit de supermarkt koopt, hoort in een gesticht met dikke muren. Die malers zijn ook aan de prijs. Wil je een beetje een goede hebben - en wie wil dat niet - dan moet je toch al gauw rekenen op... weet je wat, reken maar niet, koop maar gewoon de duurste. Want alleen die kan de koffieboon deconstrueren in exact gelijke korrels van tot op de picometer nauwkeurige grootte.

Ja, en als je dan gewoon een zakje koffiebonen uit de Jumbo neemt, kun je net zo goed je espressomachine en koffiemolen direct in de gracht flikkeren. Doe dan maar wat tuinaarde in een zeefje en giet daar warm water doorheen, barbaar. Het is tenslotte meestal maar een paar uurtjes rijden naar een acceptabel branderijtje waar je zelf de bonen kunt sorteren op kleur en vetgehalte. Stel gewoon je eigen partij samen, neem die mee naar huis, en ga een beetje klooien. Begin met Guatemalteekse arabicabonen van de zuidhelling, minder dan twee weken oud en maximaal vijf minuten van tevoren gemalen op alle standjes van doperwt tot fijnstof. Waarschijnlijk levert gedestilleerd water onder druk van 9,2 bar tussen de 92,5 en 93,8 graden - maar dat is een kwestie van smaak - een heel aardig bakkie af. Mits goed getampt natuurlijk. Getampt ja. Dat is je koffie in de filterdrager aandrukken met een tamper, een soort stempel. Hoor eens, als je eenmaal dit koffietraject inslaat, is een uitgewogen, conische messing tamper van een onsje of drie en een half een noodzakelijk goed. Hoe wil je anders het ideale aandrukgewicht bereiken? Een goede tamper is uiteindelijk datgene dat ons onderscheidt van de apen.

Ja, zover ben ik dus nu al. Dat ik online zit te zoeken naar een betaalbare tamper, geen grap. Ik kan niet meer terug, ik heb te veel over het onderwerp gelezen. Kennis is niet zozeer macht, meer een confrontatie met je eindeloze onvolkomenheid.Blijkt overigens dat espresso uit is. Koffiezetten met ouderwetse filterapparaten is weer in. Mits...

t.vanluyn@volkskrant.nl 

Beeld: Robin de Puy